2014. február 5., szerda

Jancsó Miklósra emlékezünk

(fotó: kulturpart.hu)
Jancsó Miklós (1914-2014)


A két évszám közé feszülő életútról sokan és sokféleképp megemlékeznek.
Mi eheti programajánlónkkal idézzük meg őt.




1. Parti Nagy Lajos: Bivaly-szuflé

Ismerik a Nézőművészeti Kft-t?
Kapa és Pepe, tudják! Rajtuk kívül még Katona László, Kovács Krisztián játszik a Szkéné Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Nézőművészeti kft közös bemutatójában,  Parti Nagy Lajos ukrán-osztrák határon játszódó darabjában. Újrakezdés, el-és leszámolás.

„Egy szuflénál minden a sütőn múlik, érted, hogy hova teszed a sütőben, hogy 160 fokon legyen előmelegítve. Hogy mennyire apró a hagyma… de azt vágni kell ám, a hagymát csak ezek a bergeci gyökerek turmixolják. A fácánt, meg mondjuk a bivalyhúst szabad turmixolni, nem elegáns, de szabad, főleg a bivalybélszínt mer az nagyon kötött…  és aztán apránként bele a besamelbe, ahogy a felvert fehérjét is… mint a kis Túr anyja kebelébe… nem egyszerű…"



 Bivaly-szuflé: Szkéné Színház, a Tatabányai Jászai Mari Színház és a Nézőművészeti kft. közös előadása
Szkéné, február 9, 17. 19.00



2. Mundruczó Kornél / Proton Színház: Demencia 

"Miki bácsi mindig is szakmai etalon volt számomra, kijelölte az én életutamat is ...hatása tükröződik a hosszú beállításokban, az elnyomottakról, a társadalom kiszolgáltatottjairól való gondolkodásban és a problémák rajtuk keresztül való ábrázolásában" - nyilatkozta a szinhaz.hu oldalnak Jancsó Miklós halálakor Mundruczó Kornél.

És valóban, a  kiszolgáltatottság kérdése kevés emberi helyzetben merül fel annyira erőteljesen, mint a pszichés zavarokkal élők esetében.  A Demencia  rákérdez és szembesít azzal, hogy mit tesz a társadalom a mentális betegeivel és az öregjeivel. Teszi mindezt operett-és vígjátéki elemekkel ötvözve - ennek ellenére, vagy épp ezért? csak 18 éven felülieknek !



Mundruczó Kornél / Proton Színház: Demencia 
Trafó, 2014, február 5-7. 20.00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése