2014. március 14., péntek

Káddis Michaelnek

Hamarosan, március 22-én nyílik Velencében az Arte Laguna elnevezésű kortárs nemzetközi kiállítás, melynek zsűrije Guttman Barbara Káddis Michaelnek című munkáját is beválogatta a kiállítandó művek közé.


A mű előzményeiről röviden:

Az elfogadás Intenzív Kurzusa

2013 junius 30-ától Szerbiában, a Kragujeváci Nemzeti Múzeum, Kortásművészeti galéria adott otthont az Elfogadás Intenzív Kurzusa című kiállításnak, ahol kisméretű, babákat ábrázoló akvarellek kerültek bemutatásra. A kiállítás záró eseményeként (július 9-én) volt látható a Káddis Michaelnek című installáció. Ezen a napon a falakon elhelyezett képekhez csak a padlón fekvő, fél tenyérben elférő csecsemő-alakokon keresztül lehetett közelebb jutni. A babák cukorból készültek.

Amikor ez megtörtént, senki nem állt rá készen
21x14,8 cm, (akvarell, papír) 2013




Barbara a látogatóra bízta, hogy óvatosan kerülgeti az igencsak sérülékeny babákat, illetve akarva vagy akaratlanul cipőjével összeroppantja őket. Az is nyitott kérdés, hogy ki miként értelmezi művet, hogyan éli meg, hogy apró csecsemőkön tapos, vagy el tud vonatkoztatni, és csak a kiállító térbe beemelt hétköznapi anyagot látja benne.




Szombathely, 2014. január 30.

Ugyanezt az installációt láthatták Szombathely járókelői az Ilona Keserű Ilona 80 című tárlat mellett, melyet a mester tiszteletére rendeztek, egykori tanítványai részvételével. 200 baba feküdt a kiállítás megnyitójának napján a hóban. Ez a látvány igen erős érzelmi hatással bírt. Volt, aki az utca emberét megszólító provokációnak tekintette a művet és ennek megfelelően, a számára helyesnek vélt módon reagált.



A képeket az alkotó bocsátotta rendelkezésünkre


Velencében, az Arsenale épületében, egy 16 m2-es területen lesz látható az installáció. A megnyitó utáni naptól kezdve a bejárati folyosón lesz installálva a mű, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a babákon keresztül lehet csak bejutni a kiállításra. Erre a kiállításra 1200 baba fog utazni, hőtől, nedvességtől védve, egyesével csomagolva. 

A megnyitó alkalmával kerül kiosztásra a zsűri által legjobbnak ítélt munkáért járó, kategóriánként 7000 € összegű díj is. Annyit már most megígérünk, hogy áprilisban beszámolunk Barbara velencei tapasztalatairól, illetve alaposan kifaggatjuk a jelenleg is látható lövölde téri FKSE (Fiatal Képzőművészek Studiója) 1x1 tábla - Óriásplakát másként című projektjében látható munkájáról, és az általa vezetett Art School Budapest mindennapjairól is. Addig is, drukkolunk, Barbara!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése