2014. január 9., csütörtök

Másképp furcsák

Manon Kündig: Bowerbird



Bizarr alakokat teremtett 2012-es kollekciójával Manon Kündig, svájci születésű divattervező. Teremtményei igencsak a mai kor szellemében születtek, megjelenésüket különböző, digitális forrásból (pl. Google) származó képek együttese formálta.



A madárszerű lények nemét vagy éppen nemtelenség csak sejteni lehet, az arc hiánya − vagy inkább újrarajzolása − mégsem uniformizál. Felmerülhet a párhuzam, hogy manapság a kirakati babáknak sincs arca, azonban az éppen ebből fakadó ridegség miatt ebben az esetben csak “távoli rokonságról” lehet szó.
Meglehet, egészen más hatása lenne ugyanennek a túlburjánzó látványvilágnak nyáron, mint most, a januári szürkeségben, mégsem valószínű, hogy a szuggesztív hatás sokat veszítene erejéből. A színek és formák ilyen mértékű használata pont annyira vonzó, mint amennyire vészjósló az alakok testtartása és a bemutatón őket viselő modellek mozgásának eltérő sebessége. A video itt érhető el.

A kollekció elnevezésének megfejtésében is a Google nyújtott segítséget: latin nevére rákeresve derül ki, hogy a trükkös Selyemmadárról van szó. Ennek oka egyrészt a nyomtatott mintás darabok alapanyaga, másrészt pedig az, hogy ennél a fajnál a hímek innen-onnan összegyűjtött tárgyak gondos elrendezésével igyekeznek felkelteni a másik nem figyelmét. Nomen est omen.





A színek és minták túláradó kavalkádját, és az igencsak merész anyagpárosításokat először a Antwerp Royal Academy of Fine Arts 2012-es diploma bemutatóján láthatta a közönség. Remélhetőleg fogunk még találkozni a csipkezokni és flipflop vietnami papucshoz hasonló megoldásokkal a közeljövőben is.
Aki szeretne kicsit belepillantani, miféle elmében születtek ezek a lények, itt megteheti: http://www.notjustalabel.com/editorial/manon_kundig
A képek forrása: http://www.notjustalabel.com/manon_kundighttp://trendland.com/manon-kundig/





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése