2014. január 6., hétfő

Új év - furcsa alakok


Az új évben furcsa alakok bukkannak fel. A tartótiszt. A Gólem. A Párnaember.



1. Gólem Színház: My Little Gólem


Mi a Gólemség lényege? Milyen, amikor életre kelti a nő? Méghozzá nem is egy, mindjárt hat -  Kárpáti Péter íróiskolájának hat írónője vezet be a teremtés titkaiba. A rövid történetek a Gólem legendáján alapulnak, és persze mindig ott a férfi is.

A Gólem Színház, “zsidó színház”  - saját bevallása szerint - elsősorban színház. Másodsorban zsidó és harmadsorban budapesti. Évente jelentkezik tematikus fesztivállal, rendszeresen szervez workshopokat, műhelybeszélgetéseket. Lefitymálva című előadásuk a 2012-es Vidor Fesztiválon díjazott lett, a darab meghívást kapott a Thália Színház 2013-as Humorfesztiváljára.

A My Little Gólem a csapat kísérletező oldalát mutatja meg. Borgula András, a darab rendezője szerint a  My Little Gólem színház a színházban. Pontos képet fest arról, hogy a gólemség megjelenik a szerelmi kapcsolatainkban, a Facebook oldalunkon, vagy a munkahelyünkön.


Gólem Színház: My Little Gólem
Jurányi Inkubátorház: január 10. 20.00
Fotó: golemszinhaz.hu




2. Pintér Béla és Társulata: Titkaink


A 15 éves múltra visszatekintő Pintér Béla és Társulata előadásaira órák alatt elfogynak a jegyek. Nem csoda, hiszen  a  pályáját színészként kezdő, az őt körülvevő társadalmat kritikus szemmel figyelő Pintér Béla ironikus hangvételű darabjait, sajátos humorát nemcsak itthon és Európa-szerte, hanem New Yorkon át Moszkváig ismerik. Aki volt olyan előrelátó, hogy megvette a jegyét még 2013-ban, vagy olyan szerencsés, hogy ezt kapta ajándékba, az kezdje az új évet a  Titkainkkal.
Elvtársnők és tartótisztek, kibeszéletlen történetek, remek alakítások Pintér Béla legújabb darabjában, ami a 7óra7 kritikusa szerint “ az utóbbi idők leginkább politizáló előadása és legkiválóbb magyar drámája. “


Pintér Béla és Társulata :Titkaink
Szkéné Színház: január 3-10. és 30-31. 20.00

Fotó:szkene.hu, Mészáros Csaba, Püskei Zsolt




3. 011 Alkotócsoport, a Szputnyik Hajózási Társaság és a FÜGE Produkció: Párnaember


Egy elképzelt diktatúra elképzelt városában három gyerek tűnik el. A gyilkosságok hasonlítanak Katurian K. Katurian történeteihez - az írót  a rendőrség kihallgatja és vallatni kezdi.
Katurian nem tesz vallomást, de történetein keresztül kiderül az igazság.


Martin McDonagh ír drámaíró munkáival már korábban is találkozhattunk; a Vaknyugat, és a Kripli Kripli jelenleg is látható. Varró Dániel fordításában. "In Bruges" (Erőszakik) című filmjéért a McDonagh-et pedig "Legjobb eredeti forgatókönyv" kategóriában Oscar-díjra jelölték


A Radnai Márk által vezetett 011 alkotócsoport egy fiatal és innovatív csapat, amely 2013-ban elnyerte a fiatal alkotókat felvonultató TITÁNium Fesztivál és az Átrium Film-Színház díját. Meanwhile in Kansas című darabjuk az első előadás volt Magyarországon , amely 3D mapping technológiát használt, a Drosztban a budapesti éjszakai taxisok világába vezetnek be, rögzített kamerákkal és operatőrökkel dolgozó  filmszínház koncepcióban). A Párnaemberben a Bodó Viktor vezette Szputnyik Hajózási Társaság a partnerük, amely Magyarországon és külföldön egyaránt az egyik legismertebb-és méltán elismert független színházi társulat. A produkciós hátteret pedig a Jurányi Inkubátorházat (is) fenntartó FÜGE biztosítja.


011 Alkotócsoport, a Szputnyik Hajózási Társaság és a FÜGE Produkció: Párnaember
Jurányi Inkubátorház: január 11-12. 20.00









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése