2014. február 22., szombat

Így kerül a gyerek a képbe

A Tokiói Kortárs Művészetek Múzeuma kiváló megoldást hozott arra, hogyan lehet becsalogatni a gyerekeket (és a gyermeklelkű felnőtteket) klasszikus festmények közé. Közönségnevelésből csillagos ötöst érdemelnek a múzeum munkatársai.



Tavaly volt látogatható a Kísértetház című tárlatuk, ahol aztán tényleg el lehetett/kellett felejteni, hogy is van az a múzeumban való illendő viselkedés. Szúrós tekintetű teremőr nénik sem figyelték, hogy a gondatlan látogató véletlenül se lépjen be a képek előtti tiltott zónába. Mi több, akár a falon lógó keretbe is be lehetett mászni, és még más dolgok is történtek azokkal, akik a műélvezetnek ezt a módját választották.


Kísértetháztól megszokott módon, titokzatos események bekövetkezésére is számítani lehetett. Meghökkentő metamorfózison mentek át Leonardo, Caravaggio vagy éppen Vermeer képei, hogy csak néhány "áldozatot" említsünk. Ellentmondásos, de mindez azért történt hogy nevükre, művészetükre később is emlékezzenek az interaktív tárlat felfedezői.


Előtte
Utána


























Igen, bizonyos szempontból tiszteletlenség, ami ezeken a falakon történt, de a hasznossága vitathatatlan: a játszva felfedezés élménye életre szóló tapasztalás. Kár, hogy Tokió messze van.

Az a szabály, hogy nincs szabály


Hát lehetne rá haragudni?

A kiállítás a Torafu Architechts munkája, akik egy külön posztot érdemelnek, mert akadnak még érdekes dolgok portfóliójukban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése